Tarina

Kiinnostukseni oikeaa, tuoretta ja puhdasta ruokaa kohtaan on ollut vahvaa lähes koko elämäni ajan. Jossain vaiheessa ajatus pääsi kuitenkin itseltäkin vähän katoamaan. Olen pienestä pitäen harrastanut metsästystä ja luonto on ollut lähellä sydäntä koko ajan. Isäni kanssa hoidimme mummulan perunamaata, josta saatiin perunat koko talveksi ja mummun marjapuskista säilöttiin marjat. 1990-luvun puolivälissä työskentelin ravintolassa Saimaan rannalla ja siellä sain hienon kosketuksen tuoreiden raaka-aineiden käyttöön. Ravintolan omistajat ostivat ja käyttivät todella paljon lähialueen tuottajien tuotteita. Joskus keittiössä käytettiin myös Saimaalta itse pyydettyä kalaa.

”Elämäntaparemontti…”

kimmo1

2000-luvun alkupuolella tein töitä sähköteknisten tuotteiden parissa aluemyyntipäällikkönä ja kiersin ympäri läntistä Suomea. Tuolloin tuli käytettyä paljon hotellien ja muidenkin ravintoloiden palveluja niin yksin kuin asiakkaidenkin kanssa. Ja niinhän siinä tietysti kävi minullekin, että painoa alkoi kertyä ja vyötärölle tulla tupsahti ylimääräisiä senttejä.  Kun sukkien jalkaan laittaminen alkoi tuntua turhan työläältä liian pulskan keskivartalon takia, oli aika ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä asialle jotain. Vuonna 2008 ikää tuli täyteen 40 vuotta ja koin jonkinlaisen ”herätyksen”, josta alkoi painonpudottaminen ja elämäntaparemontti. Painoa tipahtikin kaiken kaikkiaan sellaiset 30 kiloa. Tuosta alkoikin sitten se varsinainen työ eli miten pitää paino kurissa. Kaupassa käyntikin sai aivan uusia ulottuvuuksia kun tuoteselosteet piti lukea joka tuotteesta todella tarkasti. Kaupan hyllyn valikoimasta piti valita mahdollisimman hyvistä raaka-aineista tehtyjä ja tuoreita tuotteita. Valitettavan useasti tilanne meni siihen, että huonoista vaihtoehdoista piti valita se vähiten huono. Kun vielä työn puolesta olin edelleen hotellien ja ravintoloiden suurkäyttäjä, piti todella tarkkaan selvittää mitä kulloinkin suuhunsa laittaa. Tuolloin alkoi pikku hiljaa mieleen hiipiä ajatus siitä, että asioita voisi tehdä toisinkin…

Asumme maalla vaimoni sukutilalla. Kotona ruokapöydässä keskustelimme ja mietimme miten vaikeaa kaupasta on löytää oikeita ja kunnollisia raaka-aineita. Meille oli itsestään selvää, että vain tuore ja puhdas, mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävä ja mahdollisimman vähän prosessoitu ruoka on hyvää. Teimme paljon töitä saadaksemme kunnon raaka-aineita. Kananmunia haettiin naapurin kanalasta, leipää kyläleipomosta ja lihatuotteita paikallisesta lihaliikkeestä. Omasta maasta saimme perunaa, salaattia, yrttejä jne. Ihmettelimme useasti miksi ei ole sellaista paikkaa mistä saisi yhdellä kerralla useamman lähituottajan tuoreita tuotteita. Myös työreissuilla tuli nyt ravintolat valittua pikkuisen eri kriteereillä kuin ennen ja paljon auton ratin takana istuessa oli aikaa myös miettiä ja kehitellä ideaa uudenlaisesta toimintamallista tuoreen ruoan suhteen. Vuosina 2009 ja 2010 kirjailin ideoita paperille ja siitä alkoi pikku hiljaa LähiPuodin idea muodostua. Kaikki on siis saanut alkunsa etupäässä omasta tarpeesta ja halusta käyttää lähiruokaa ilman, että jokainen tuote pitää käydä erikseen hakemassa kultakin tilalta. Ensin ajatuksissani oli valtatien varrella sijaitseva puoti, josta saisi laajan valikoiman lähialueen tuottajien tuotteita.  Osa työajasta olisi käytetty siihen, että tuotteita olisi myyty ja toimitettu lähialueen ravintoloille. Liiketoimintasuunnitelma alkoi olla paperilla valmiina vuonna 2010, mutta se jäi vielä muhimaan pöytälaatikkoon.

”Tuumasta toimeen…”

Vuonna 2011 toimitin liiketoimintasuunnitelman yritysneuvojalle ja tuosta lähdimme pikku hiljaa kehittämään ideaa eteenpäin. Työpäivät tosin olivat edelleen enemmän reissuluonteisia, mutta aina joitain asioita saatiin vietyä eteenpäinkin. Yritysneuvojan kanssa käydyissä keskusteluissa pohdimme useasti sitä pitäisikö keskittyäkin etupäässä tukkutoimintaan ja ammattikeittiöiden palvelemiseen. Vahvistusta asiaan saimme muutamien ravintoloitsijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lisäksi yksi alueen suurimmista keittiöistä ja lähiruoan käyttäjistä ilmoitti, että olette oikealla asialla ja idea on juuri sitä mitä hekin kaipaavat. Liiketoimintasuunnitelmaan tehtiin siis pieni muutos ja ideaa lähdettiinkin nyt suunnittelemaan lähiruokatukkutoiminnan kautta, johon liittyisi myös pienimuo­toista kuluttajakauppaa omasta puodista sekä erilaisissa tapahtumissa.

Vuonna 2012 työni sähköteknisten tuotteiden parissa päättyi ja nyt jäi aikaa suunnitella LähiPuoti-ideaa enemmän. Lisäksi alkoi miettiminen siitä, että mitä sitä tekisi isona. Lyhyen miettimisen jälkeen päädyin ”nyt tai ei koskaan” -ratkaisuun ja päätin käynnistää LähiPuoti-toiminnan tosissani ja tehdä siitä itselleni uuden työn. Tämän jälkeen LähiPuoti-ideasta ja tulevan lähiruokatukun toiminnasta käytiin kertomassa useissa Lähiruokaseminaareissa. Myös keskusteluita ravintoloiden kanssa jatkettiin ja kontakteja alueen tuottajiin luotiin entistä tiiviimmin.

Myös jo aikaisemmin mainitsemani alueen suurimpiin ravintoloihin ja lähiruoan käyttäjiin kuuluva yritys ilmoitti olevansa heti asiakkaana ja lähtevänsä perustettavaan yritykseen osakkaaksi. Nyt alkoikin paketti olla melko hyvällä mallilla ja tästä oli hyvä jatkaa eteenpäin.

”Vuoden Lähiruokateko –palkinto…”

kimmo2

LähiPuoti Remes Oy:n perustamiskokous pidettiin tammikuussa 2013. Nyt työpäivät täyttyivät tuotetietojen avaamisella tilausjärjestelmään, osallistumisista erilaisiin lähiruokatilaisuuksiin, tuottaja- ja asiakaskontakteista jne. Ensimmäiset tilatut tuotteet toimitin maaliskuussa 2013 ja siitä eteenpäin toiminta onkin sitten kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuonna 2014 yrityksemme palkittiin Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähi- ja Luomu­ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

”Isompaa kuljetuskalustoa alle…”

Neljän ensimmäisen toimintavuoden aikana autoakin on jouduttu vaihtamaan jo useampaan kertaan kun tila ja kantavuus eivät ole enää riittäneet.

kalusto1  kalusto2  kalusto3  auto-2016

”Uutta toimintaa…”

Vuonna 2018 teimme aluevaltauksen uudella toiminta-alueella kun avasimme varastomme yhteyteen oman Lähiruokapuodin sekä kahvila-ravintolan.

Lähiruoan kysyntä kasvaa tasaisesti ja me voimme ylpeänä seisoa tuottajiemme tuotteiden ja kehittämämme aluetukku –toimintamallin takana. Meillä on ollut suuri kunnia olla tekemässä Suomeen uudenlaista toimintamallia lyhyen toimitusketjun rakentamisessa sekä lähiruoan saatavuuden helpottamiseksi ammattikeittiöille. Toiminnallamme on myös mer­kittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia.

Tuoreudella, laadulla, puhtaalla ruoalla sekä suomalaisella työllä vaan on merkitystä.

kimmo-remes-2016Kimmo Remes
Lähiruokalähettiläs / Aluetukku konseptin kehittäjä
LähiPuoti Remes Oy

”Nimestään huolimatta tukkuliike…”

t

Sinustako seuraava

LähiPuodin Herkut - yrittäjä?

Lue lisää ›

LähiPuoti Remes Oy