Kuukausi: lokakuu 2020

Lähiruokaa edistetään yhdessä

Maa- ja metsätalousministeriö otti vuonna 2013 käyttööön yhdessä sidosryhmien kanssa kehitetyn Lähiruokaohjelman, jossa lähiruoka nostettiin yhdeksi ruokapolitiikan kärkihankkeista.

Virallisten tahojen ohella lähiruokaa edistävät useat yhdistykset ja tietenkin myös yritykset jotka näkevät lähiruoassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Rasekon eli Raision seudun koulutuskuntayhtymän FoodLaboratory ei ole varsinainen laboratorio, vaan Artesaani- ja lähiruuan kehittämiskeskus. Se tarjoaa tutkintokoulutuksen ohella muun muassa seminaareja, ohjausta ja kehittämistyöpajoja. Raseko on yhdessä Suomen artisaaniruoka ry:n kanssa järjestänyt Artesaaniruoan SM-kilpailuja.

Vuoden 2020 Artesaaniruoka SM käsitti peräti 11 kilpailukategoriaa ja runsaasti alaluokkia leipomotuotteista, säilykkeistä ja jalosteista juomiin.

Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen ruoka-alan tietolähde ja portaali joka on osa Ruokasektorin koordionaatiohanketta. Mukana ovat muun muassa Turun ja Helsingin yliopistot, MTK, Ely-keskus ja Pro Luomu ry. Hankkeeseen on saatu rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lähiruoan suosio kasvaa

Paikallisuus on ollut viime vuosien kuumin ruokatrendi. Lähiruoka on puhdasta, ekologista, ja sillä on monia positiivisia ulkoisvaikutuksia koko tuotantoketjussa. Lähiruokaa suosimalla suosit myös elävää maaseutua ja suomalaista yrittäjyyttä.

Siinä missä luomuruoka on EU:n luomuasetuksen säätelemä, ja luomuruoan tunnistaa luomumerkistä, ei lähiruoalle oli virallista määritelmää. Kaikki lähellä tuotettu ei ole luomua eikä luomu lähiruokaa.

Lähiruoan tunnistaa etenkin siitä että tuottaja ja raaka-aineiden lähteet ovat tiedossa ja mieluiten mahdollisimman lyhyen ketjun päässä kuluttajasta. Johtuen Suomen elintarvikekaupan keskittyneisyydestä, saattaa samassa kunnassakin tuotettu elintarvike kiertää pitkän matkan tukkujen kautta kaupan hyllylle.

Haasteena pientuottajille on logistiikan järjestestäminen kohtuullisin kustannuksin.

Moni kauppias on tehnyt hyvää työtä hankimalla tuotteita myyntiin suoraan paikallisilta toimittajilta. Osa kuluttajista suosisi kuitenkin mieluummin ostamista ilman välikäsiä.

Yksi suosittu tapa ovat olleet REKO-ruokaringit. Kuluttajat tilavaat lähiruokaa suoraan tuottajilta vapaaehtoisvoimin ylläpidettyjen Facebook-ryhmien kautta.

Ruoan tilaaminen verkosta on kasvussa, varsinkin tämän vuoden aikana. Nettiin on perustettu erilaisia alustoja ja portaaleja kuten tilalta.fi, joilla lähiruoan tuottajat ja kuluttajat kohtaavat.