Lähiruokaa edistetään yhdessä

Maa- ja metsätalousministeriö otti vuonna 2013 käyttööön yhdessä sidosryhmien kanssa kehitetyn Lähiruokaohjelman, jossa lähiruoka nostettiin yhdeksi ruokapolitiikan kärkihankkeista.

Virallisten tahojen ohella lähiruokaa edistävät useat yhdistykset ja tietenkin myös yritykset jotka näkevät lähiruoassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Rasekon eli Raision seudun koulutuskuntayhtymän FoodLaboratory ei ole varsinainen laboratorio, vaan Artesaani- ja lähiruuan kehittämiskeskus. Se tarjoaa tutkintokoulutuksen ohella muun muassa seminaareja, ohjausta ja kehittämistyöpajoja. Raseko on yhdessä Suomen artisaaniruoka ry:n kanssa järjestänyt Artesaaniruoan SM-kilpailuja.

Vuoden 2020 Artesaaniruoka SM käsitti peräti 11 kilpailukategoriaa ja runsaasti alaluokkia leipomotuotteista, säilykkeistä ja jalosteista juomiin.

Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen ruoka-alan tietolähde ja portaali joka on osa Ruokasektorin koordionaatiohanketta. Mukana ovat muun muassa Turun ja Helsingin yliopistot, MTK, Ely-keskus ja Pro Luomu ry. Hankkeeseen on saatu rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.